В България, където няма осъдени за корупция по високите етажи на

...
В България, където няма осъдени за корупция по високите етажи на
Коментари Харесай

Какви да са борците срещу корупцията в България?

В България, където няма наказани за корупция по високите етажи на властта, няма да е мъчно да се откри един почтен и честен експерт, който да оглави Комисията за попречване на корупцията (КПК). Трудното е и тримата в Комисията да са такива.

От ПП-ДБ насочиха покана към ГЕРБ утре, 5 февруари, да беседват за разпоредбите за попълване на КПК, законът за която беше признат преди пет месеца. Заявените от съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков упоритости са това да е “първата същински транспарантна институция, която да бъде образец за всички други регулатори ”. Обаче водачът на ГЕРБ Борисов събира партийния актив в НДК, с цел да разисква плана за съдружно съглашение. Това е отговорът на партията против меморандума, препоръчан от ПП-ДБ за взаимното им ръководство, предусещащ процедурата за избор на членове на КПК да бъде открита “най-късно преди внасяне на състава на кабинета за гласоподаване в Народно събрание ”.
Кой бави антикорупционната комисия
Прецедентът с КПК е - има комисия по закон, само че в действителност я няма, тъй като срокът за конституирането ѝ изтече преди близо 2 месеца. За тази комисия България беше упорито подканяна от сътрудниците си, основаването ѝ беше и мотив да упорства за пълноправно участие в Шенген, също и условие от Брюксел към българския План за възобновяване и резистентност (ПВУ). Липсата на определено управление на КПК е измежду аргументите България към момента да не е получила втория транш по ПВУ в размер на 653 млн. евро - дружно с неприетия закон за персоналните банкрути, проблеми с Пътната карта за климатична индиферентност и други.

ГЕРБ бави комисията, сподели министър председателят Николай Денков при започване на декември. Два месеца по-късно от ГЕРБ пък оповестиха, че са подготвени с разпоредбите и предлагането е утвърдено от водачите на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи - остава да бъде координирано с Европейската комисия, както разгласи ръководителят на парламентарната Комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията Рая Назарян от ГЕРБ.

Точно тази комисия приема разпоредбите за работа на Номинационната комисия, която пък пресява претендентите и показва отчета си на комисията на Назарян. А Номинационната комисия се състои от представители на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правораздаването, омбудсмана и Сметната палата. Липсата на определено управление месец след изказването на юристката от ГЕРБ не просто значи, че не е реализирано съгласие за разпределението на трите “щика ” против корупцията сред политическите сили, и че не са налети основите за общо ръководство в идващите месеци. Скептицизмът за успеваемостта на бъдещата КПК беше изразен още при разискването на закона.

Тримата ѝ членове ще вземат решения с болшинство - т.е., двама против един, консенсус се изисква единствено за шефа на най-важната дирекция в КПК - “Противодействие на корупцията ”, който те избират. От предходната есен се подклаждат клюки, че тричленното управление ще бъде разпределено сред ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, защото изборът изисква най-малко 160 депутатски гласа.
Портрет на герой против корупцията
Какви да са тримата борци против корупцията? С чисти ръце и явен генезис на имуществото - своето и на фамилиите им. Със сигурност, антиподи на предишни шефове на антикорупционната комисия като Пламен Георгиев, сдобил се с прякора “Терасата ” поради недекларирана тераса от 186 кв.м с барбекю и сауна на покрива на жилището си, и бившия основен прокурор Сотир Цацаров, запомнен с една имитация към Борисов: “Ти си го избра! ” За КПКОНПИ през 2019-та обаче, с изключение на поддръжката на ГЕРБ, Цацаров получи и тази на Движение за права и свободи, “Обединени патриоти ” и половината от депутатите на Българска социалистическа партия. Очевидно възгледите на ГЕРБ и Движение за права и свободи за това по какъв начин би трябвало да наподобяват поборниците против корупцията изцяло съответстват - което предопределя и незначителните резултати.

Сега законът дава опция и на неправителствени организации да оферират претенденти за членове на антикорупционната комисия. Но с изключение на качеството на препоръчаните претенденти, от значително значение е качеството на инспекциите, които ще удостоверят или отхвърлят техния професионализъм и честност. Някои от тях ще правят нереформираните български служби, където и ГЕРБ, и Движение за права и свободи, и президентът Радев имат свои кръгове заради назначенията през годините.

От ПП-ДБ твърдят, че изборът на управление на КПК ще е оптимално транспарантен. Освен бистрота обаче обществото желае да види бойци, които не се поддават на заповеди от партийни водачи - тъй като институциите са цялостни с лоялни марионетки.

Така че не (само) неналичието на КПК е спънка конституционното и евроатлантическо болшинство да прибави и “антикорупционно ” към марката си. Политическата воля е оръжието - стига да не се трансформира още веднъж в бухалки.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР